Busola M-53

Busola M-53 sastoji se iz:
• postolja
• tela busole
• tubusa
• poklopca sa ogledalom
• magnetne igle
• kanapa
• futrole

Rucna busula M-53 namenjena je za orijentisanje, merenje horizontalnih i mesnih uglova, pokazivanje ciljeva i održanje pravca kretanja. Pravac severa odreduje se i pokazuje pomoću ručne busole tako što se na busoli tj. njenoj podeli u stepene ili hiljadite, zauzme prema indeksu nulti podeljak, busula se uzme u levu ruku, podigne na visinu ociju, na odstojanju od 30 do 40 cm, nagne poklopac (busole) prema osnovici za 60 stepeni, a zatim se u mestu okrećete dok se crna linija i oznake za sever i jug ne poklope sa pravcem magnetne igle, tako da fosforni deo magnetne igle bude naspram oznake za sever (trougao ili N). Na taj način nišanska linija busole usmerena je prema severu. Preko nišana na busoli, na zemljištu, treba uočiti nekakav orijentir koji će, sa te stajne tačke materijalizovati pravac severa.

Azimut – je horizontalni ugao meren između pravca severa i željenog pravca u smeru kretanja kazaljke na satu.

Kontra-azimut – se koristi pri odredivanju tacke na karti i dobija se tako što ako je azimut manji od 180 stepeni, onda je kontra-azimut jednak azimut+180 stepeni, a ako je azimut veći od 180 stepeni, onda je kontra azimut jednak azimut-180 stepeni.

Hiljaditi – je ugao pod kojim se vidi štap visine 1 metar na udaljenosti od 1 kilometra. Često se koristi umesto stepena.BUSOLA M-53

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s