Osnivač izviđaštva u Srbiji

dr-milos-popovicMiloš Đ. Popović

Miloš Đ. Popović je rođen 27. februara 1876. godine u Čajetini, od oca Petra i majke Jelisavete. Školovao se u Užicu, Smederevu, Beogradu i Beču. Osnivač je Saveza trezvene mladeži Srbije i prvi je urednik lista „Saveznik“ u kome juna 1911. godine objavljuje 22. strane o izvidnicima. Bio je član Međunarodnog saveza svetske lige protiv alkoholizma. Za vreme I svetskog rata osniva izviđacke jedinice u Vodeni (Grčka), gde se tada (1917.g) nalazila Srpska vojska.
Prva izviđačka organizacija u Srbiji formirana je 1911. godine. Posle nekoliko kratkovremenskih naziva, organizacija je konačno dobila ime Savez izvidnika i planinki (SIP). Njen osnivač je dr. Miloš Đ. Popović – STARI BOR, kome je još 1910. došla do ruku knjiga „SCOUTING FOR BOYS“ (izviđanje za dečake). Početkom juna 1911. u Nišu je osnovana prva izviđačka jedinica u Srbiji, četa „BELI ORAO“, a prvu akciju – marš su izveli 20.06.1911.g. Taj datum se smatra danom osnivanja naše organizacije u Srbiji.
Za vreme Prvog svetskog rata (1917.g) radila je izvidnička škola u Vodeni (Grčka), 1921. godine izviđastvo se raširilo po celoj teritoriji novostvorene države, 1922. godine u Parizu predstavnici izvidnika Jugoslavije učestvuju na osnivačkom sastanku Svetskog skautskog pokreta, a 06. maja 1923.godine na skupštini SIP-a za starešinu glavnog stana izabran je dr. Miloš Đ. Popović. Već 1928. godine delegacija SIP-a učestvuje na osnivačkom sastanku WAGGGS. Godine 1929. organizacija menja ime u Savez skauta, 1941. godine prestaje saradom, a 1948. godine predratni skauti, na čelu sa Nenadom Stankovićem HRABRIM SRCEM, pokreću inicijativu za obnavljanje organizacije, a 1951. godine osniva se Savez izviđača i planinki koji, 1958. godine, usvaja današnji naziv – Savez izviđača Srbije.

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s