Istorija SIS-a ( Saveza izviđača Srbije ) II deo

SIOJ_-_Logo

Postoje određene razlike između današnjih izviđača i izviđača iz vremena socijalističke Srbije i Jugoslavije. U vreme socijalizma izviđači su mnogo više podsećali na vojsku, kako po uniformama (nosile su se maslinastozelene košulje i kape partizanke), tako i po obuci u kojoj su forsirali oblasti kao što su gađanje iz puške, prva pomoć, odbrana i zaštita i sl. U današnje vreme više se forsiraju stvari kao što su npr. ekologija, ljudska prava i sl.
Socijalistička federativna Republika Jugoslavija nikada nije bila članica međunarodnih izviđačkih organizacija, iako komunikacija sa inostranim izviđačima nije bila zabranjena. Od 1995. godine dolazi do značajnih promena u Savezu izviđača Srbije. Današnja organizacija organizacija izviđača u Srbiji je izgrađena na novim temeljima – principima Svetske organizacije izviđačkog pokreta.

Znak Saveza izviđačkih organizacija Jugoslavije
20. oktobra 1944. Godine nakon oslobođenja Beograda formiran je centar za slanje izvidnika u NOB, a 21. novembra iste godine je održan i sastanak predratnih skauta koji su formirali akcioni odbor u cilju registracije saveza. Pošto su nove vlasti preuzele sovjetski sistem vaspitanja mladih nije bilo moguće delovanje saveza, ni izvidničkih jedinica. Izviđači iz Vranja su se dosetili i osnovavši KUD „Spartak“ koji 1948. godine menja ime u Mladi borac, a koji radi po izviđačkom programu. Ostali izviđači se priključuju pionirskoj organizaciji ili planinarskom podmaltku.

Nakon razlaza tadašnje Federativne narodne Republike Jugoslavije sa SSSR-om, napušta se i sovjetski model i CK SKJ na trećem plenumu donosi odluku o osnivanju više dečjih i omladniskih organizacija. Tokom leta 1951. godine izvidnik Neca Stanković – Hrabro srce, organizuje na Durmitoru školu planinarskog podmlatka, a 2. decembra 1951. godine je u Beogradu oformljen inicijativni odbor za osnivanje saveza.
Godine 1952. u Košutnjaku u Beogradu je održano prvo zimovanje i vodnički tečaj izviđača Srbije. Prvi tečajci već u februaru osnivaju Beogradski steg i inicijativne odbore u Nišu, Boru, Novom Sadu, Prokuplju i Zrenjaninu.
4. februara 1952. nakon izbora privremene uprave, i osnivanja više jedinica i inicijativnih odbora, 16. novembra 1952. u Beogradu je održana osnivačka skupština Saveza izviđača i planinki Narodne Republike Srbije.

[uredi]Beogradski steg
2. – 14. decembra 1951. godine donete su odluke o formiranju Beogradskog stega.
Predvođeni predratnim izvidnicima, pedeset novih članova učestvuje na prvom zimovanju u Pionirskom gradu na Košutnjaku u Beogradu, gde je sproveden i prvi vodnički tečaj.
19. januara 1952. godine na početku vodničkog tečaja, tečajac Milena Lisavac otvara prvu knjigu članstva i upisuje se pod rednim brojem 1. U narednih deset dana je osnovano ukupno četrdeset i pet vodova, po devet vodova izviđača, planinki i pionirki, četrnaest vodova pionira i četiri voda poletaraca i pčelica.
24. februara 1952. Godine četrdeset predratnih izvidnika bira upravu stega. Za prvog starešinu stega je izabran Novica Ranković, pomoćnik starešine je bio Dr Dragoslav Petrović, blagajnik Milivoje Jovanović, ekonom Vladeta Vučković, sekretar Žarko Pantelić, vođa Steva Mladenović, pomoćnik vođe Nikola Bojović, predsednik kluba brđana Sergej Dimitrijević i potpredsednici Ljubica Davidović i J. Pantić.
9. marta 1952. godine u dvorištu Treće muške gimnazije održan je prvi zbor stega., za prvoomajske praznike u Košutnjaku organizovan je reklamni logor i polaganje zaveta.
4. novembra 1952. Godine broj članova stega premašuje cifru od 800. Donosi se odluka o reorganizaciji stega, odnosno o formiranju više odreda. U decembru 1952. godine iz stega se izdvajaju odredi „Sava Kovačević“, „Leka Ranković“, „Vasa Čarapić“, i „Zemun“ koji je kao zemunski steg delovao samostalno. Od ostatka beogradskog stega se tokom 1953. godine formiraju odredi „Ilija Birčanin“, „Ivo Lola Ribar“ i „Ivan Gundulić“. Upravo ovi odredi uz dodatak „Kosmajskog odreda“ su predstavljali stalan izvor novih jedinica na prostoru Beograda, Srbije i Jugoslavije.
[uredi]Izviđaštvo u Srbiji nakon raspada SFRJ
Početkom 1990. Godina velika većina odreda u Srbiji je prestala sa radom.
1993. Godine Savez izviđača Srbije ponovo počinje da jača, a u saradnji sa Savezom izviđača Crne Gore je održan kontinuitet Saveza izviđača Jugoslvije.
1997. Godine održana je sedma po redu Smotra izviđača Jugoslavije, prva nakon raspada SFRJ.
2000. Godine održana je šesta po redu Smotra izviđača Srbije, prva nakon raspada SFRJ.
Od 1995. Godine obnovljen je rad mnogih jedinica, a Savez izviđača Jugoslavije (kasnije Srbije) je ponovo postao član Svetske organizacije izviđačkog pokreta

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s