Istorija SIS-a ( Saveza izviđača Srbije ) I deo

sis

 

 

1911. Godine se pri Savezu trezvene mladeži osniva najpre odsek za izvidništvo pod imenom Mali četnici i planinke. List Saveznik, objavljuje 22 stranice o izviđačima.

20. juna 1911. Godine niški student Panta Ranđelović osniva prvu četu izviđača pod nazivom Beli orao. Prva aktivnost čete je bila marš trasom Niš – Gabrovac – Manastir Svete trojice – Denska – Berbatovo – Niš, a do 17. jula 1911. godine četa je izvela još osam jednodnevnih marševa. Iste godine se u Beogradu osnivaju čete „Četnik“, „Lasta“, „Vuk Mandušić“ i „Soko“, u Valjevu „Labud“ i „Carić“, u Kragijevcu „Borba“ i „Sloboda“ i u Vranju „Lav“.

Godine 1912. na kongresu Saveza trezvene mladeži održanom u Kragujevcu, donosi se odluka o odvajanju izvidnika i formiranju nove organizacije pod nazivom Mali četnici i planinke Kraljevine Srbije. Na čelu novostvorene organizacije bio je Dr Miloš Popović.

Srpski izvidnici učestvuju u borbama za oslobođenje zemlje od Turske vlasti i formiraju Kor malih dobrovoljaca

Godine 1913. izviđačka organizacija dobija naziv Savez izvidnika i planinki Kraljevine Srbije.

Po izbijanju Prvog svetskog rata i povlačenju vojske i naroda iz zemlje i izviđači su prinuđeni da dele istu sudbinu. Ovoga puta jedinice izviđača su delovale kroz Društvo za zaštitu dece u Vodeni u Grčkoj, kao i kroz Treću četu Srpskih izviđača u Londonu.

Godine 1919. izviđački pokret se obnavlja i deluje u okviru Sokolske organizacije, a Velika Britanija prima jedan broj naše dece na školovanje i učlanjuje ih u izviđački pokret Velike Britanije u znak zahvalnosti srpskoj vojsci na pobedi u Prvom svetskom ratu. Nakon nesuglasnica, izvidničko rukovodstvo se 1920. Godine odvaja od ove organizacije. 1. oktobra Iste godine se osniva prvi steg (današnji naziv je odred) sa više četa, koji je stacioniran u zgradi na ulasku u Vojni muzej na Kalemegdanu. Osim nekoliko iskusnijih izvidnika (Miloš Popović, Aleksandar Kostić i Vita Pavlović ) prvo članstvo su bila deca, ratna siročad, i izbeglice od kojih su neki učestvovali na prvom džemboriju u Londonskoj Olimpiji 1920. godine.

Tokom 1921. godine beogradski izvidnici pomažu osnivanje:
stega broj 2 u Tuzli (5. februara);
stega broj 3 u Osijeku (27. februara);
stega broj 4 u Splitu (1. marta);
stega broj 5 u Ogulinu (10. aprila);
stega broj 6 u Banjaluci (1. oktobra).

Nakon osnivanja ovih stegova stvoren je Savez skauta Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Godine 1922. Savez skauta Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u Parizu postaje član Svetske organizacije izviđačkog pokreta i inicira formiranje Sveslovenskog izviđačkog pokreta

6. maja 1923. godine održana je osnivačka skupština Saveza skauta Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.
Godine 1940, po odvajanju hrvatskih skautskih župa od Kraljevine Jugoslavije, u Srbiji počinju pripreme za osnivanje Srpskog saveza izvidnika i planinki.

28. januara 1941. Godine je osnovan Srpski savez izvidnika i planinki. Posle svega nekoliko meseci rada izvidnici se priključuju masovnim demonstracijama u Beopgradu protiv Trojnog pakta. Izvidništvo u Srbiji zamire.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s