Osnivač skautskog pokreta u svetu

tumblr_mchpa1EBwm1rqd6yco1_400

Robert Baden-Pauel je osnivač izviđačkog pokreta. Živeo je od 1857. do 1941. godine. Bio je britanski general. Za osnivača ideje o skautizmu se, ipak, uzima Ernest Tompson Seton koji je u Kanadi po ugledu na idijance osnovao pokret WoodCraft.
Bio je veoma uspešan vojskovođa koji je uspeo da odbrani Mafeking, koji je bio veoma dug period pod opsadom. Glavni razlog što je grad uspeo toliko dugo da izdrži pod opsadom je to što je on naučio afričke dečake kako da nesumljivo uđu u grad i dostave potrebna sredstva građanima.
Nakon što se vratio iz Afrike saznao je da je njegova knjiga o veštinama izviđanja u ratu postala best-seller i da su je koristili mnogi za obučavanje budućih mladih vojnika. To ga je navelo da preradi tu knjigu koja bi bila prikladna i za korišćenje u nemilitarne svrhe. Odveo je oko 20 dečaka na ostrvo Braunsi gde je Pauel isprobao svoje nove ideje. Ovo se obeležava kao početak izviđaštva u svetu (1907). U početku izviđače su činili samo dečaci, ali su devojčice samoinicijativno organizovale u jedinice po ugledu na istu knjigu po kojoj je nastao izviđački pokret. Posle razgovora devojčica sa samim Baden-Pauelom 1910. godine prihvaćen je ženski izviđački pokret (Girl Guiding). Svetska organizacija ženskog pokreta, WAGGGS, onsovana je 1928. godine i dugo godina je bila pod vođstvom Olive Baden-Pauel (Robertove žene).
Prvi Svetski Džembori održan je 1920. godine na Olimpiji u Londonu, kada je Robert-Baden Pauel proglašen za prvog svetkog starešinu. Od tada Džembori je postala izviđačka akcija na kojoj su izviđači iz svih krajeva sveta imali priliku da se druže
Izviđaštvo je kroz knjigu “Scouting For Boys” postalo poznato širom sveta kao način da mladi nauče mnoge korisne veštine koje mogu primeniti u prirodi, takođe je to bio način za mnoge mlade širom sveta da se upoznaju i druže
Dug i bogat život Roberta Badena-Pauela završio se 1941, u 83. godini života. Zadnje godine života proveo je u Nijeri, u državi Keniji gde se preselio 1439. god. Tu je i sahranjen. Rođendan Roberta Badena-Pauela uzima se za praznik pod imenom Dan sećanja, to je praznik svih izviđača, na koji se organizuju razna dešavanja, koja imaju za cilj da sve podsete šta je svrha izviđaštva i ko je odgovoran za sve to.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s